Makine Daireli Asansörler

Makine Daireli Asansörler Hakkında

Asansörler, günümüzde kullanım alanı ciddi oranda artmış olan makinelerin başında geliyor. Bunun en büyük nedenlerinin başında ise binaların geçmiş dönemlere nazaran artık çok daha katlı binaların hazırlanmış olması. İnsanlar kendileri için ya da yüklerini üst ve alt katlara taşıyabilmesi adına kullanılan asansörler, ilk üretilmeye başladıkları dönemlerde yalnızca belirli yerlerde bulunuyordu. Böyle olunca da asansör kullanımı çok fazla yaygın değildi. Fakat şimdilerde gerek apartmanlarda gerekse iş merkezlerinde artık asansörler kullanılıyor. Kullanımındaki artış ile beraber asansörler konusunda da çeşitlilikler kendini gösterir hale geldi. Böylelikle kullanımı bakımından en iyi sonuçları onlara verecek olan asansör modelleri içerisinden seçimlerini yapıyorlar. Makine daireli asansörler de gerek ülkemizde gerekse dünyada sıklıkla kullanılan sistemler olarak biliniyor.

Makine Daireli Asansörler Çalışma Prensibi

Genel olarak makine daireli asansörler için tercih edilen çalışma prensibi makine-motor mekanizmasının halatlar ve makara aracılığı ile asansör kabinine hareket gücü verilmesine dayanır. Makine daireli asansörler kendi içlerinde ise dişlili ve dişlisiz olarak iki grupta yer alıyor. Dişlili olan asansör modelleri 75 metrenin altındaki seyir mesafesine sahip olan yapılarda ve saniyede yaklaşık 1,60 m altında hızların yeterli olduğu durumlarda tercih edilir. Dişlisiz asansör modelleri ise ağırlıklı olarak gözlem kuleleri, gökdelenler ve baraj gövdeleri gibi çok daha uzsun seyir mesafesi olan yerlerde tercih edilir. Dişlisiz asansörlerin hızları çok daha fazladır.

Asansör Projesi

Asansörlerin makine daireleri asansör kuyusunun parçası olarak genel itibari ile ankara asansör bakımı kuyu üzerinde yer alır. İçerisinde de asansör makinesi ve asansör teçhizatı da yer alır. Makine dairesi, asansör hızı ile beyan yükü olarak da isimlendirilmiş asansör yüküne bağlı olarak belirlenmesi gerekmekte olan bir alandır. Makine daireli asansörler için hazırlanılacak olan alanın rutubetsiz, dış etkenlerden tamamen arınmış, yeterli oranda aydınlığa sahip, iyi bir şekilde havalandırılan, ortamın sıcaklığı +5 - +40 derece arasında korunabildiği, ses titreşimlerinin önlenebileceği şekilde düzenlenmesi önemlidir. Makine dairesinin içerisindeki makine bölümünün yer aldığı döşeme, asansörün çalışması esnasında meydana gelebilecek olan kuvvetlere ve darbelere yeterli oranda dayanabilecek mukavemete sahip olmalıdır.

Makine Daireli Asansörlerin Yerleşimi

Yerden yüksekliği 50 cm’yi geçmekte olan makine kaidelerine çıkılabilmesi adına ise makine daireli asansörler için ayrı bir merdiven yapılmalıdır. Makine dairesi asansörün beynidir. Dolayısıyla makinenin yerleşiminin ve var olan çalışma ortamının ne kadar önemli bir hale geldiği de görülmüş olur. Makine dairesi içerisinde yer alan teçhizatların arasındaki geçiş yolları ve makine dairesi girişleri mutlaka şartnamelere uygun olması gerekir. Daha öncesinde asansör kullanmamış olan bölgelerde makine daireleri asansörler kullanılmak istendiği zaman mutlaka deneyimli kişiler ile iletişime geçilmesi gerekir. Bu kişiler makine dairesinin doğru yerde hazırlanması ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını sağlayacaktır. Böylelikle de makine daireli asansörlerin sorunsuzca kullanımı çalışması da gerçekleştirilmiş olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Servis Asansörü

Hidrolik Asansörler

Asansör Nasıl Çalışır?