Yürüyen Merdiven

Yürüyen Merdiven

 İnsan trafiğinin çok yoğun olduğu yerlerde iniş çıkışların hızlı bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Böyle olunca asansörlerin yapılarda kullanım oranları da artmıştır. Fakat asansörün kullanılmadığı ya da yetmediği yerlerde insanların hızlı bir şekilde istemiş oldukları yerlere gitmeleri adına ciddi anlamda incelemeler yapılıyor. Bu incelemelerin sonunda ise yürüyen merdiven konusu ön plana çıkıyor. Asansörlerin kullanımından sonra en etkili taşıma aracı olarak bilinen yürüyen merdivenler gerek AVM gerek metrolar gerekse iş merkezleri içerisinde sıklıkla tercih ediliyor. Oldukça kullanışlı olan yürüyen merdivenler, ilk kullanılmaya başladıkları dönemlerde yalnızca belirli alanlarda tercih ediliyordu. Daha sonrasında ise çok daha fazla yerde yürüyen merdivenlerin kullanıldığını görmek mümkün oldu.

Yürüyen Merdiven Kullanımı

En basit tabir ile yürüyen merdiven, basamakları devamlı olarak dönen mekanizmanın üzerine yerleştirilen ve elektrik ile çalışan makineler olarak biliniyor. Bu makineler insanların yapılarda bulunan katların arasında taşınmasına yararlar. İlk zamanlar yürüyen merdivenler hamile, engelli ve yaşlı insanları taşımak adına kullanılıyor olsa da günümüzde artık insanların büyük bir kısmı günlük yaşamlarında yürüyen merdivenleri kullanmayı tercih ediyorlar. Yürüyen merdivenler için çelik konstrüksiyon ve taban sacları kullanılır. Merdivenin yan kısmında ise tahrik sistemi yani istasyonlar bulunur. Makine motoru ise yürüyen merdivenin üst kısmında yer alıyor. Motordan alınan güç ile merdivenin basamakları çalışır. Böylelikle aşağı ya da yukarı çalışma esnasında belirli hızda merdivenler hareket ediyor.

Yürüyen Merdiven Modelleri

Kullanılmakta olan basamaklar ise yürüyen merdiven modeline bağlı olarak ankara asansör bakımı değişim gösteriyor. Hazırlan basamaklar 30 ila 35 derece açıda ve 600 mm, 800 mm, 1000 mm basamak genişliğinde üretiliyor. Böylelikle kullanılacakları yere göre en uygun olacaklarını düşündükleri tarzdaki basamaklar seçilebiliyor. Yürüyen merdivenlerin güvenli bir şekilde kullanılması adına el bantları da merdivenin her iki yanında yer alıyor. Yürüyen merdivenin kumanda panosu ise motorun yer aldığı yerde bulunuyor. Böylece merdivenin güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. El bandının bulunduğu yerdeki aralıkta ise kırılmaz özellikli camlar ve cam profilleri bulunuyor. Zincirler ve yaylar da yine merdivenin alt kısmında yer alan aksamlardır.

Yürüyen Merdivenin Bileşenleri

İnsanların yürüyen merdiven üzerinde sorunsuzca hareket edebilmesi adına aksamların hepsinin çalışır olması gerekir. Çünkü aksamların bir tanesinde biler sorun olması durumunda yürüyen merdivenin kullanımı riskli hale gelir. Bunun olmaması adına kullanılmakta olan yürüyen merdivenlerin düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi gerekir. Yapılacak olan kontroller esnasında merdivenin çalışmasını engelleyebilecek herhangi bir sorunun olup olmadığı belirlenecek ve eğer varsa sorunların giderilmesi hedeflenecektir. Periyodik aralıklar ile yapılacak olan yürüyen merdiven bakımı sonrasında ise insanlar uzun süreler boyunca yürüyen merdivenleri kullanacaktır. Bu durum da özellikle metro, alışveriş merkezi gibi insanların çok fazla içerisinde yer aldığı alanlarda gidiş gelişler çok daha hızlı bir şekilde yapılabilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Servis Asansörü

Asansör Etiketleri

Asansör Nasıl Çalışır?