Akıllı Asansörler

Asansör Hakkında

Asansör konusundan önce insan ve yüklerin katlar arasında taşınması her zaman üzerinde durulan konulardan biri olmuştur. Geçmiş dönemlerde asansörlerin kullanılmadığı durumlarda yüksek katlı yapılar inşa edilemediği için binaların büyüklüğü belirliydi. Buna rağmen taşıma işlemleri oldukça zor oluyordu. Daha sonrasında ise gelişmeye başlayan teknoloji ile beraber asansör kullanımında artış kendini gösterdi. Asansörler ilk zamanlarda ağırlıklı olarak kömür madenlerinde kullanılmaya başladı. Yer altından çıkartılmakta olan kömürlerin yeryüzüne rahatlıkla çıkartılabilmesi adına hazırlanmış olan asansörler, daha sonrasında ise insanlar tarafından da kullanılmak istendi. Bunun sonucunda ise artık asansörler pek çok farklı yerde sıklıkla kullanılmaya başlamış oldu. Buna bir de teknolojinin insanların kullanıma uygun ürünleri ortaya koyması eklendiği zaman artık asansörler daha öncesinde olmadığı kadar farklı şekillerde hazırlanıyor.

Asansörün Modelleri

Kullanımının oldukça yaygın hale gelmesi ile beraber artık asansörlerin modellerinde de ciddi değişimler kendini göstermeye başlamış oldu. Böylelikle bir yandan asansörlerin kullanımları sayesinde binaların kat sayıları artarken diğer bir yandan ise insanlar gerek kendilerini gerekse yüklerini istemiş oldukları katlara götürme olanağına erişmiş oluyorlar. Bunlarla beraber inşaatlar ve fabrikalarda da çalışmaların çok daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi adına yüklerin üst katlara taşınabilmesi için farklı tarzlardaki asansörler insanlara sunuluyor. Geçmiş dönemlerde buharlı modelleri kullanılırken daha sonrasında artık elektrikli asansörlerin kullanılmaya başlaması ile beraber ise pek çok farklı yerde kullanımları mümkün hale geldi.

Akıllı Asansörler

Akıllı Asansörler, dijital çağda nesnelerin interneti, bulut sistemi, asansöre monte edilen akıllı sensör teknolojilerini kullanarak. Sıradan kabin asansörlerinin yaptığı işin yanı sıra, servisleri ile iletişim kurarak olası bir arızanın önüne geçmeyi. Günlük hava durumu, akıllı kapı kontrolü gibi çok farklı ve kullanışlı işlevleri sunmaktadırlar. Asansörün durduğu yerde 15 mm bile fark varsa bilgisayar arızayı ve yerleşik gps sayesinde  konumunu servise bildirir ve servis ekibi hemen akıllı asansörlerin bulunduğu konumuna giderek makineyi onarır ve olası bir kazanın önüne geçmiş olurlar. Akıllı asansörde bir arıza söz konusu olacaksa servisin arızadan önce haberi olacaktır.

Akıllı Asansörün Çalışma Mekanizması

Akıllı Asansördeki, on binlerce bağlı asansör ve veri toplayan sensörlerle, verilere dayalı bakımın, işlerine uygulanabilir bilgiler sunma gücünden yararlanılır. Makine öğrenimi ve gelişmiş analitik, MAX algoritmasının neden geçmişte arıza veya arızalar yaşandığını ayrıca sorunun kök sebebinin neler olduğunun anlamasına olanak tanıyacaktır. Bu analizden sistem, gelecekte aynı bileşene neler olacağı konusunda bağımsız olarak mantıklı bir tahmin yapabilir. Özetle, asansör kumandasındaki veriler alınıp bulut üzerinde saklanır. Daha sonra analiz edilir ve makine öğrenimi teknikleri uygulanarak yorumlanır. MAX, binlerce asansörden çok miktarda veriyi hızlı bir şekilde toplar ve onu öğrenir. Bu güzel bir Nesnelerin İnterneti örneğidir. Karmaşık algoritmalar, her asansörün ana bileşenleri ve sistemlerinin kalan ömürlerini hesaplar; hangi bölümlerin,parçaların bakım gerektirip gerektirmediğini belirler. MAX kullanımıyla küresel servis mühendisleri ve teknisyenleri, sorun öncesi onarımlar için gerçek zamanlı uyarılar alır ve müşterilerle daha proaktif hale gelirler. Bu, asansör arızalarının önüne geçmek için binanın içindeki minimum kesintiye uğrama durumlarına göre ankara asansör bakımı görevlerinin zamanlamasını da içerir. Bu şekilde mühendisler, kullanıcıların hizmet dışı asansör uyarısı görmek gibi hayal kırıklığı yaşadıkları durumları azaltabileceklerdir.

Asansör Seçimi

Doğru asansör seçimi yapılmadığı takdirde ise kullanılacak olan asansörde farklı sorunlar kendini gösterebiliyor. Örneğin fabrikalarda ya da inşaatlarda kullanılabilecek olan asansörler ile klasik tarzdaki asansörler arasında farklar bulunuyor. Doğru asansörün seçilmediği durumlarda ise asansörler bir süre kullanıldıktan sonra çeşitli sorunlar kendini göstermeye başlar. Oluşabilecek olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalınmasını engellemek adına ise dikkat edilmesi gereken en önemli şey, asansörler ile alakalı deneyimli kişiler ile iletişime geçmek olmalıdır. Yapılacak olan görüşmeler esnasında asansörün kullanımı konusunda gerekli olan detayların tamamı netleştirilecektir. Böylece çok kısa bir süre içerisinde insanlar istemiş oldukları asansörleri rahatlıkla kullanma imkanına erişeceklerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Servis Asansörü

Hidrolik Asansörler

Asansör Nasıl Çalışır?